Matfuskets Kina
/Den strida strömmen av ständigt nya avslöjanden om kinesiskt matfusk och extrem giftanvändning blir vanligtvis pliktskyldiga notiser på utrikessidorna. Ändå hamnar det som odlas och föds upp i detta expansiva lågprisland allt oftare på din tallrik.
Theodore Roosevelt, republikansk amerikansk president i början av 1900-talet, ska i ren vämjelse ha kastat ut sin frukostkorv genom fönstret när han fick höra talas om de vidriga förhållandena på slakthusen i Chicago.
Mer än 100 år senare har denna handgripliga protest fått nytt liv i dagens Kina. Där startades förra våren en webbsajt som med en historisk blinkning heter just ”Släng ut det genom fönstret”.
Upphovsmannen är en kinesisk student som fått nog av folkrepublikens återkommande matskandaler och på sin hemsida samlar de frekventa rapporterna om oegentligheter och hälsovådliga manipulationer.
Så vad var det som triggade igång den unge Wu Heng?
Jo, han läste en artikel om en märklig tillsatsröra som användes för att förvandla billigt fläskkött till något som kunde säljas som dyrt nötkött.
Förr hade ett sådant avslöjande hos oss kunnat avfärdas som en kuriosanyhet från råkapitalismens Kina, men efter den senaste svenska köttskandalen – som ju handlade om ett likartat förvandlingstrick – vet vi förstås betydligt bättre.
Eller gör vi verkligen det?
När det kinesiska lurendrejeriet avslöjades försvarade sig de inblandade med att mixtrandet med köttet egentligen inte var särskilt uppseendeväckande eftersom det, enligt dem, även är utbrett i väst.
Oavsett sanningshalten i detta argument kan sådant fuskkött i alla fall uppenbarligen hamna på våra butikshyllor. Frågan är bara om vi, när den senaste skandalen har bedarrat, har dragit några som helst slutsatser om den globala prispressens konsekvenser. I många fall vet vi ju inte ens varifrån maten kommer.
Det är egentligen bara då livsmedlen blir löpsedelsrubriker som det uppstår en tillfällig reva i kulissen. Som när tusentals tyska skolbarn för en månad sedan drabbades av allvarlig magsjuka sedan de ätit något som såg ut som ofarliga jordgubbar. Bären, som serverades av den även i Sverige verksamma cateringjätten Sodexo, kunde spåras till Kina där de hade infekterats med ett aggressivt kräksjukevirus.
Incidenten fick det ansedda tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel att vilja skärskåda den expansiva kinesiska livsmedelsexporten, som för länge sedan har lämnat bambuskott-på-burk-stadiet och numera omfattar det mesta som marknaden gapar efter. Eller vad sägs om frysta pizzor – med billiga råvaror och E-nummer – till en femtedel av normalpriset!
Hälsomedvetna kinesiska bönder oroar sig numera själva för de stora doserna bekämpningsmedel, hormoner och antibiotika och har privata odlingar vid sidan om för att slippa äta sådana livsmedel som de säljer vidare till de stora internationella företagen.
Ett allvarligt varningstecken från det enorma lågprisvaruhus där våra uppköpare så gärna handlar.