Hygienhysteri

När färskpotatis, riktigt potatismos och hembakta bullar av hygienskäl inte längre får serveras har något hänt när det gäller synen på maten. Men befinner vi oss i början eller slutet av denna utveckling?


”Men kolla där! Ser du vad som hänger efter bilen?”
I utkanten av Rennes i östra Bretagne får jag syn på något som på några sekunder förflyttar mig till tidigt 70-tal. Fordonet snett framför oss är utrustat med just en sådan svart gummisvans som vi alla på den tiden skulle ha som ett slags motmedel mot åksjuka!
Visst är det lätt att dra på munnen åt svunna decenniers egendomligheter. Men innan det milda leendet hinner växa till ett obehagligt flatskratt bör man kanske ställa sig frågan: Vad är det i vår tid som framtida middagskonversatörer kommer att kunna göra sig grymt lustiga över?
Mitt tips är att det kan komma att handla om vårt förhållande till mat.  
Och som en service till de läsare som lagrar glädjeämnen för framtida bruk har jag därför samlat ett antal exempel. Riv ur och spar!
• Nyligen avslöjades att en PRO-avdelning i Sundsvall inte längre fick bjuda på hembakt kaffebröd på kommunens äldreboenden. Fabriksproducerade bullar med tillhörande innehållsförteckning – och utan minsta risk för inbakade hundhår – var enligt de ansvariga den enda säkra fikalösningen.
• I Landskrona stoppades i fjol under pågående stadskarneval Frälsningsarméns försäljning av hembakt bröd. Inspektörerna lät sig inte bevekas av att frälsningssoldaterna utan problem sålt sina längder och kakor under de senaste tolv åren. Istället anmäldes fikaverksamheten till åklagare. 
• På Vänersborgs äldreboenden har pensionärerna i sommar inte kunnat njuta av färskpotatis eftersom dessa rotfrukters jordighet kunde utgöra ett hygieniskt riskmoment. Istället fick matgästerna tugga i sig årsgamla fabriksförkokta potatisar.
• I Knivsta förbjöds ett ambitiöst gatukök att servera riktigt potatismos. Eftersom köket saknade ett särskilt beredningsrum för potatisskalning var pulvermos, enligt kommunen, det enda tillåtna alternativet. Först efter en ursinnig kamp lyckades ägaren få länsstyrelsen att upphäva beslutet.
• På många av landets förskolor får barnen inte längre vara med och hjälpa till i köket. Inom denna hygieniska säkerhetszon kan endast kökspersonal med skyddskläder vistas. När det är knytkalas på dagis nekas föräldrarna att ställa in sina hemlagade – och okontrollerade rätter – i förskolans kylskåp. Och i förkylningstider händer det till och med att barnen inte längre får bre sina egna smörgåsar.
Den som om 10–15 år vill hålla igång en tråkig parmiddag med denna exempelsamling, kan dock möjligen hamna i trovärdighetsproblem. Eller så blir reaktionen, om utvecklingen får fortsätta, den rakt motsatta. 
En axelryckning bara.