Den förrädiska prislappen
/När jämförpriserna infördes uppfattades de som ett stort steg framåt för konsumenten. Men blir vi inte lurade att alltför ofta välja det billigaste i mataffären?
Read MoreMats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som hösten 2007 slog igenom som fackboksförfattare med Den hemlige kocken. Hans bästsäljande böcker har placerat de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och påverkat såväl konsumenter som producenter. Sedan 2008 är han en flitigt anlitad föreläsare i Sverige, Norge och Finland.
Hösten 2018 kom Mats-Eric med sin sjunde bok: Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin. Intresset kring detta blev snabbt så stort att han skapade bloggsidan chateauvadå.se och i augusti 2020 kommer med den fristående uppföljaren Nyfiken på naturvin.
När jämförpriserna infördes uppfattades de som ett stort steg framåt för konsumenten. Men blir vi inte lurade att alltför ofta välja det billigaste i mataffären?
Read MoreFå kommer på idén att servera exempelvis en bratwurst på en bjudning. Korvens rykte är alltför skamfilat. Men nu är något intressant på gång.
Kan vi inte längre laga mat utan dessa tillsatsrika buljongtärningar? undrade Mats-Eric Nilsson nyligen i en krönika, som fick ett engagerat gensvar från tidningens matintresserade läsekrets.
Read MoreVillaägaren låter sitt överflöd av eftertraktad lokalodlad frukt ruttna bort. Samtidigt som den trädgårdslösa konsumenten köper vattniga importäpplen. Tänk om de båda kunde mötas!
Read MoreMånga recept bygger på att man måste använda buljongtärning med ett stort antal tillsatser för att få smak på anrättningen. Hur har det blivit så?
Read MoreVinproduktion är på våra breddgrader ett knepigt projekt. Annat är det med cider. Mats-Eric Nilsson anar ett nyväckt intresse för denna urgamla äppeldryck.
Read MoreNär skogen är full av svamp händer det att vi får för mycket av det goda. Detta utpräglade i-landsproblem har dock en lika beprövad som delikat lösning.
Read MoreDet är svårt att tänka sig Italien utan tomater. På pizzan, i pastasåsen och färska med mozzarella. Ändå rynkade italienarna länge på näsan åt den röda grönsaken som egentligen är en frukt.
Read MoreLagom till att vi börjat acceptera tanken på att människan har en femte grundsmak – umami – kommer forskarna dragandes med ytterligare en. Som är ännu svårare att beskriva än den förra.
Read MoreNär vi betalar dyrt för en restaurangkväll vill vi numera veta vad som ligger på tallriken och hur de olika ingredienserna hamnat där. Men ibland kan det – rent informationsmässigt – nog bli för mycket av det goda.
Read MoreI helvetet står engelsmännen för matlagningen, sägs det. Men borde det inte snart vara färdigskrattat åt sådana slitna skämt? Britternas framgångsrika motstånd mot smakmässig likriktning är något för andra länder att ta efter.
Read MoreMöjligen hör ”Gud”, ”kärlek” och ”fred” till språkets allra mest missbrukade ord. Men ”cheddar” kommer i så fall inte särskilt långt efter.
Read Moreu mer avancerade och exklusiva våra spisar blir desto oftare tenderar vi att ställa oss ute vid grillen och låta elektroniken vila. Håller vi på att tröttna på kökets viktigaste pryl?
Read MoreÖverst på prispallen står en lycklig kock med sitt namn broderat på den vita rocken. Sällan riktas rampljuset mot de idoga och kreativa matproducenter som är förutsättningen för de kulinariska framgångarna.
Read MoreRött är sött. Dessutom uppfattas det som friskt och fräscht och bidrar till att höja matlusten. Så länge vi fortsätter att handla med ögonen kommer branschen att fortsätta att rödfärga maten.
Read MoreTillsatsdebatten har hittills handlat om mer traditionella livsmedel. Men hur står det till egentligen till med alla de nya produkter som fyller apotekens och mataffärernas må bra- och hälsohyllor?
Read MoreOgräs och andra vilda växter ligger numera på finkrogarnas tallrikar. Det allra enklaste har paradoxalt nog blivit exklusivt. Och med lite fantasi kan vi vanliga matlagare helt gratis följa i mästerkockarnas spår.
Read MoreDagens livsmedelsförpackningar är fulla av symboler och märkningar. Här granskar vi den allra äldsta: kunglig hovleverantör. Trots det fina namnet säger det inget om matens kvalitet.
Read MoreNär situationen ser som mest hopplös ut kan räddningen vara som närmast. Och de första ljuspunkterna har faktiskt redan siktats. Mats-Eric Nilsson peppar modstulna matlagare.
Read MoreNär en växande kundgrupp började längta efter något annat än inplastade, och doftlösa limpor utan skorpa svarade livsmedelsbranschen med bake off. Men nu ifrågasätts även detta bröd ¬– av både myndigheter och konsumenter.
Read MoreMats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som efter 30 år i dagspressen slog igenom som fackboksförfattare. Hans böcker Den hemlige kocken och Äkta vara, som båda handlar om fusket i matbranschen, har sammanlagt sålts i mer än 360 000 exemplar. Böckerna har placerat de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och påverkat såväl konsumenter som producenter.